lördag 23 oktober 2010

Jaktexpedition

Ibland behöver man komma bort från storstadens jäkt och hets. En välgörande jaktexpedition är då på sin plats. Det är en sann lyx i tillvaron.


Tidig morgon, krispigt gryningsljus. Hundarna är ivriga och rastlösa. De vet vad som väntar. Sömndruckna människor gnuggar sig i ögonen. Bössan under armen. Det finns tre saker som man absolut inte får glömma att ha med sig i fickorna: kniv, patroner och några ark toalettpapper. Man går igenom dagens stundande jakt på gårdsplanen; diskuterar väder, vind och andra faktorer som avgör hur jakten ska utformas.


Det var en lyckosam jakt den dagen. Vi fällde några ståtliga villebråd. Framåt eftermiddagen var vi hungriga och trötta och begav oss hemåt. Efter jakten bjöds det på kroppkakor och renat. Ack vilken lycka! Den ansträngande jakten och kroppkakornas massiva mättnad gjorde att jägarna och hundarna sedan stupade på golvet i köket, utmattade och oförmögna att resa sig på en god stund.




En trevlig bieffekt av jakten är att man får äta synnerligen god och ekologisk mat. Viltkött är ur snart sagt alla perspektiv det allra bästa köttet att äta. Om det dessutom i gommen beledsagas av kantareller, grädde, kokt potatis och rött vin, då är saligheten nära.







Jag kan inte annat än avsluta med en enkel uppmaning: Till en köttbit med ordentlig smak finns bara en sak att dricka: franskt strävt vin, gärna från Bordeaux. Det är en underbar kombination av smaker, och det finns dylika viner som är anständiga utan att kosta skjortan. Glöm boxvinerna för en stund är ni snälla. Nej, jag är inte vinsnobb.





God jaktlycka önskar jag eder!

1 kommentar: