lördag 18 juni 2011

Årets godaste gryta

Man skulle kunna kalla den chilligryta. Eller goulasch. Eller om det hade varit i tidningen Buffé; "mustig höstgryta". Skit samma. Den är god så in i helvete!


Följande ingredienser skär man till lite lagom bra och vräker ner i en gryta tillsammans med en smörklick:

0,5 kg Högrev
200 gr rökt sidfläsk
En chillifrukt
Fem stora vitlöksklyftor
En liten bit rotselleri
Fyra lökar
En matsked vinäger
Två morötter
En matsked spiskummin
Två lagerblad
Tre skållade och skalade tomater (fråga någon vuxen hur man gör)
Två matskedar tomatpuré
Två matskedar starkt kaffe
Lagom med salt


Bryn alltihopa en stund och häll sedan på vatten så det täcker.




Låt sedan det hela koka koka koka koka koka koka och åter koka. Efter två timmar kan man äta grytan.Men efter tre timmar är den så god så den försätter dig i trance och skickar ut dig i omloppsbana i yttre rymden. Eller så här: när alla ingredienser har börjat lösas upp och endast svårligen går att identifiera så är grytan klar!


Två viktiga pekpinnar: Se till att hälla på en skvätt vatten emellanåt, det får inte bli torrt i grytan såklart. Och om det uppstår pölar med fett som ligger på ytan och skvalpar så är det bara att avlägsna dem. Ta en sked och sleva försiktigt upp fettet.



Servera med bröd, grönsaker och rikligt med gräddfil! Smaskens!

Se även gp.se

2 kommentarer: