tisdag 15 mars 2011

Rådjursstek

Istället för att skriva på sin blogg, kan man göra andra saker. Som att laga rådjursstek, till exempel. Häng med!


Rådjuret är ett mycket bra vilt på många sätt. Det är förhållandevis vanligt förekommande i skogen, och om man väl har lyckats fälla ett djur (vilket händer ungefär en gång på tjugo. Alltså av tjugo sedda rådjur i skogen så lyckas man skjuta ett. Jag skojar inte, jakt handlar inte om att gå ut och hämta mat på samma sätt som att gå till hemköp.) så är det ett lagom litet djur att bära hem själv. Skjuter man en älg får man vänta på en lastmaskin, eller ett gäng whiskyfryntliga älggubbar. Rådjuret är extremt mycket enklare på alla sätt, vilket även inkluderar urtagning, hängning, styckning och all annan post production, som vi säger i filmens värld.

Som om det inte vore nog med de ovan uppräknade fördelarna, så är rådjuret till yttermera visso ett förträffligt djur att tillreda på ett smarrigt vis, och via en kort studs på tallriken sedan hamna i munnen på en lyckligt lottad person. Denna person är helst jag.


Jag har tre visdomsord att ge er vad gäller tillagning av rådjur:

1. Krydda köttet med något gott: vitlök och timjan är två favoriter.
2. Värm tallrikarna innan det är dags att sätta sig tillbords. Rådjurskött är klart när innertemperaturen är max 63 grader celsius. Om man lägger upp så svalt kött på en kall tallrik så dröjer det inte många sekunder innan köttet är kallt.
3. SE FÖR HELVETE TILL ATT INTE KÖTTET BLIR FÖR GENOMSTEKT! Det ska vara rött i mitten. Riktigt rött. Överstekt rådjurskött blir ingen glad av, det blir grått och segt och fruktansvärt torrt.


Till sist: vad har man för tillbehör till en rådjurstek eller sadel? Min rekomendation är rödvinssås, hemlagad bearnaise, och rött vin från ett land som heter Frankrike. – Ja, jag är medveten om att det är två olika såser. Är det nåt fel på det eller? Det är ju asgött! Om man är många som ska dela på köttbiten kan det vara bra att komplettera med lite potatis också, så alla blir mätta och belåtna.


Nästa gång blir det strömming igen. Jag har knäckt koden till det ultimata receptet.... *ödmjuk*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar