söndag 18 juli 2010

Rosens dag på Skedemosse

Idag är det åter dags att göra ett nyfiket strandhugg på en av de små öarna på kulturens vida oceaner. Rosens dag på Skedemosse är verkligen något för konnässörer inom blomstervärlden, ett smörgåsbord av allehanda läckerheter och anrättningar. Häng med in i en prunkande värld av kronblad och hästgödsel.




Det var sommar och sol och koskit i hagen. På Skedemosse Gård arrangerades Rosens dag, ett arrangemang signerat Skedemosse Kulturklubb. Det bjöds på rosenvandring i trädgården från 1800-talet, där ett stort antal rosarter växer och vårdas. Elna-Brith af Wåhlberg stod för guidningen i trädgården, hon är sedan många år en stor entusiast och har samlat kunskap och litteratur i ämnet.



Elna-Brith ledde rosenvandringen i trädgården.

Rosor är till hundra procent sympatiska. De är vackra och doftar gott, och förknippas med romantik, skönhet och uppskattning. Det är mysigt att ägna en hel dag åt en så genomgod företeelse.


Robert Ekholm avslöjar sina bästa odlingsknep.


Besökarna fick också lyssna till den kunnige Robert Ekholm, som berättade om hur man framgångsrikt odlar och sköter sina rosor. Han hade en hel del handfasta tips och råd, allt från hur man väljer växtplats för rosorna, till hur man hanterar sjukdomar och insektsangrepp. Han ansattes med en mängd frågor från besökerna, och hans kompetens sattes på prov. Han behövde dock aldrig bli svaret skyldig.



Chorus Mixtus, Ölands bästa kör.

På programmet fanns också fler kulturella händelser. Den fantastiska kören Chorus Mixtus gjorde ett framträdande med sånger med rosentema. Det var ett bejublat framträdande och uppskattades storligen av besökarna.


Borgholms Handelsträdgård äger fett.

Dagen bjöd inte bara på hemodlade rosor. Borgholms Handelsträdgård var också på plats med tjusiga arrangemang. Strålande trevligt och vackert.


Kaffe med rosenmuffins.



Sammanfattningsvis kan man bara konstatera att arrangemanget var en succé, med ett intressant innehåll och stor entusiasm från både besökare och arrangörer. Rosenmuffins och kaffe gick åt som godtemplardricka i Borgholms musik- och teaterförening. Nöjt smackande besökare strosade omkring i den grönskande trädgården.

Ja, jag är själv aktiv i Skedemosse Kulturklubb. Det är väl inte så konstigt, det är ju skitmysigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar