torsdag 10 juni 2010

Utställning på Skedemosse museum, Öland

Utställningskommissarie Ulf Levin skrockar fryntligt.
– Jag hinner inte riktigt jobba med utställningen, det kommer så mycket folk som vill prata. Nyss var det en trevlig dam ifrån Växjö här. Sassa!
Ulf har byggt årets utställning på Skedemosse museum. Det handlar om järn; dess historia och olika typer av smide och hantverk. Håll i hatten gott folk, här kommer ett äkta, präktigt, nedslag i kulturvärlden.


Ulf Levin

Ulf Levin är en färgstark personlighet. Dekoratör till vardags, utställningskommissarie på sin lediga tid. Som Batman, fast utan hemlig identitet. Det är en tjusig utställning som möter besökarna på Skedemosse. Gården med sitt museum har allt mer blivit en plats för historia och kultur på Öland. Museet har en permanent arkeologisk utställning på övervåningen, och på undervåningen gör man tillfälliga utställningar kring historia och kultur.




Järnutställningen

Årets utställning om järn börjar redan innan man kommit in i museet, ute på gräsmattan. Där står bokstäverna Fe i svetsad metall, tre meter höga. Det är den färöiske konstnären Leynard Larsen som skapat verket. Han finns även representerad inne i utställningen med några mindre verk, alla tillverkade av skrot och kasserade föremål. Monumentalt.



Leynard Larsens "Fe"

Den öländske smeden Jens Erlandsson finns också representerad. Han tillverkar skålar av järn, robusta grejer. Och med en snyggt polerad kant. Tilltalar gammal som ung. Om jag rökte pipa, så skulle jag gärna ha en av hans skålar som ett vackert askfat.

Jens Erlandssons skålar

Museet och utställningarna sköts helt av Skedemosse kulturklubb, en ideell förening. Inträdet till utställningen är endast blygsamma 20 kronor. Alla medel går till klubbens verksamhet.


Har du vägarna förbi Öland, besök Skedemosse och museet! Öppet året runt! Asbra!

3 kommentarer:

  1. Denne Leynard är verkligen en sann järnskrotsekvilibrist! Jag saknar dock en komplett biografi över hans samlade verk http://www.google.se/search?hl=sv&q=%22Leynard+Larsen%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
    Var han verksam före digitalkulturrevolutionen månne?

    SvaraRadera
  2. Han är ju nästan sjuttio år gammal, och jag tror inte ens att han har dator. Men vem vet, han kanske dyker upp på facebook en vacker dag...?

    SvaraRadera
  3. Leynard verkar ha många järn i elden. Jag måste få träffa denne färöing!

    SvaraRadera