fredag 13 augusti 2010

In vino veritas: Fisk och rödvin

Min senaste akademiska bedrift består av en synnerligen intressant kurs – vinvetenskap på universitet. Härom sistens genomförde jag och två kurskamrater en super-mega-vinprovning: Fyra olika viner kombinerades med fem olika maträtter. Mättande, på flera sätt.


Vår målsättning var att bedömma fyra stycken viner från Nya Zeeland. Och eftersom vin faktiskt är en särdeles trevlig måltidsdryck, så bestämde vi oss att göra några olika maträtter att äta till, för att även undersöka hur vinet uppför sig i samspel med andra smaker. För att sätta vinerna på prov, bestämde vi oss för att äta följande mat till: Torsk med knaperstekt bacon, kyckling med citron, grillade ribs, ryggbiff med vitlökssmör och till sist lamm med örtkryddad blomkålspure.


Stefan gjorde ett hästjobb i köket den dagen. Under eftermiddagen lagade han all mat och höll den på värmning i köket. Självaste Edward Blom skulle varit imponerad! Och kvaliteten på maten var utsökt, Stefan hade inte sparat på smöret den dagen.


Birgitta stod för protokollföringen. Alla smaker och dofter noterades noga i olika kolumner och rader. Tre personer som smakar fyra sorters vin och äter fem sorters mat till – betänk mängden information som måste dokumenteras på ett intelligent sätt. Sånt är Birgitta bra på. Logik.


Det var en enastående trevlig vinprovning. Femrätters middag med vinpaket, skulle man kunna säga. Bortsett från den sociala delen. Att värdera en sådan stor mängd intryck från mat och dryck kräver disciplin och koncentration, det är inte ett tillfälle att småprata om oväsentligheter. En välplanerad provning är på det sättet enormt givande, och jag rekomenderar det starkt! Småprat kan man ta efteråt. Det är också trevligt, men allt har sin tid.


Det kan kanske också vara på sin plats att berätta vilka viner som vi provade:
Mudbrick 2007 (ej på systemet)
Mudbrick 2008 (ej på systemet)

Sally's pinch rekomenderas om man vill ha ett klassiskt pinot noir-vin i friskt bärig europeisk stil. Anthem hade lite mer stalldoft och var mindre druvtypiskt. Den enda verkliga överraskningen kom från Mudbrick 2008, ett stramt och strävt rött vin i Bordeaux-stil. Det vinet var det generellt bästa vinet till mat av de fyra vinerna som vi provade. Oväntat nog även till torsken. Intressant.



Jag uppmanar härmed alla läsare att ägna sig mer åt provsmakningar. Det kan vara vin, öl, mat, tårta, schampo, eller vad som helst. Huvudsaken är att man har flera sorter till hands att jämföra och begrunda under koncentrerade former. Det finns inget rätt eller fel, bara olika. Vad som är gott eller äckligt är personligt.


Jag blev godkänd på kursen! Stort A i provsmakning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar