måndag 9 augusti 2010

Snooker

Idag är jag åter ute och missionerar. Biljardspelet snooker är en av de förnämsta aktiviteter man kan ägna sig åt, förutom pistolskytte, matlagning och "det där".

Vi har alla varit i kontakt med biljardsporten någon gång. De flesta minns högstadietiden då man var ett gäng som hängde vid biljardbordet. Kanske du då gjorde tafatta närmanden mot den där snygga tjejen som var med och spelade, men som aldrig var intresserad av dig? (Hon jobbar på ICA nu, sitter i kassan och är bitter och gammal.) Det biljardspel som alltid förekommer på skolor och fritidsgårdar är pool. Ni vet, hela och halva bollar och sänka åttan sist och allt det där. Eightball och nineball. Snooker är något helt annat. Om pool är folkrace så är snooker formel 1. Det är en sport med helt andra regler och förutsättningar.

Snooker kräver största koncentration och fokus.

Spelets grund
Reglerna för snooker är samtidigt både enkla och komplicerade. Grunden är inte alls svår att förstå. Man spelar med femton röda bollar, samt sex "färgade bollar" (svart, rosa, blå, brun, grön och gul). Det gäller att först sänka en röd boll, sedan en färgad. Man får en poäng för varje röd boll, och olika poäng för de färgade bollarna. När man sänkt en färgad boll tar man upp den och lägger tillbaka den på sin förutbestämda plats. Så håller man på, röd-färgad-röd-färgad-röd-färgad osv, ända tills man dabbar sig och missar. Då är det motståndarens tur. Enkelt som korvspad. Den krångliga delen av spelet lämnar vi just nu.

Snooker är ingen grabbsport. Det är faktiskt ett bra sätt att träffa tjejer/killar.

Vidare taktik
Okej, vad är det då som är så himla speciellt med snooker? Varför tjatar jag och bär mig åt på detta sätt? Jo! För det första är spelet i sig rätt krävande, eftersom borden är betydligt större än poolbord, samtidigt som bollarna är mindre. Så bara att stöta i bollarna kräver träning och koncentration. Saken är vidare att spelet innehåller en taktisk del som poolbiljard saknar, eftersom man spelar med samma bollar som motståndaren. Så om jag missar en stöt, får motståndaren ta över spelet med bollarna som de ligger på bordet. Det är inte en fråga om att ha "sina" bollar att spela med som i eightball. Och det är inte som i nineball att man får poäng bara för sista bollen, utan poängen räknas kontinuerligt.

Min ambition är nu att du ska ha fått en liten aning om snooker, och när du någon gång går förbi en snookermatch på tv, stanna upp och titta en stund. Det är fantastisk tv-underhållning!





Ännu roligare
Har du tröttnat på fake book? Är det inte längre lika kul med tradera eller hemnet? Spela snooker på internet! Lika beroendeframkallande som riktig snooker, men betydligt enklare. Om du spelar ett maxbreak (107) lovar jag att bjuda på kaffe och eau-de-vie!

Snooker på Internet. Sweet. Man behöver inte ens kunna reglerna själv.


Kim Hartman
Eurospsort har en mycket uppskattad snookerkommentator, Kim Hartman. Han livekommenterar den svenska utsändningen av eurospsort och har fått något av ev kultstatus i Sverige. Det är underbart med en kommentator som bjuder på sig själv och vågar skoja lite. Bara det gör att man tycker om snooker!


Extremlånga köer och konstiga pinnar. Ett särdrag för snooker.

Jag vill uppmana alla att prova på denna intressanta sport. Likheterna med skytte är många, det handlar om fokus och koncentration. Det är nästan meditativt.


Vi ses därute i någon av Sveriges biljardsalonger!

2 kommentarer: