Systembolaget är världens bästa alkoholbutik. Kanske till och med världens bästa butik, alla kategorier. Ska det vara så jävla svårt att förstå?
Köpa vin i mataffären
Utomlands kan man köpa alkohol i mataffärer. Det är smidigt och bra. Jag erkänner villigt att det är trevligt att gå och botanisera i hyllorna bland flaskor och burkar. Dock finns en hake. Det finns ingen mataffär i hela det kända universum som kan mäta sig med Systembolaget vad gäller utbud av artiklar och varor. Om man är intresserad av mat och vin bortom lådviner eller Carlsbergs pissöl så är det svårt utomlands.
Vid min senaste vistelse i Italien ägnade jag viss möda åt att springa runt i vinbutiker. De har ett utbud som är tämligen begränsat. Om man kommer in i en extremt välsorterad vinbutik i Rom kanske det finns några hundra sorters vin och sprit, men det är ett extremfall, och ändå långt ifrån vad Systembolaget kan erbjuda. Det går helt enkelt inte att ha ett så stort utbud som Systembolaget när man är en liten aktör. Dessutom finns inte alls samma möjlighet att sälja importerade viner från andra delar av världen. De i Sverige så populära vinerna från Chile, Australien och Nya Zeeland är mycket svåra att över huvud taget finna i Italien. Det enda som är positivt är att man kan hitta viner från små lokala producenter som inte är tillräckligt stora för att kunna leverera till Systemet.
Billigare utomlands
Sverige har en hög alkoholskatt, det kan inte Systemet påverka, det är politikerna som beslutar om det. Men på grund av en väldigt stor försäljningsvolym, kan Systemet däremot ha ett ovanligt lågt påslag på varorna. Under min resa i Italien kunde jag faktiskt konstatera att de Italienska vinerna som vi uppskattar i Sverige är dyrare i Italien. En flaska Brolio kostade i vinbutikerna i Italien runt 15 euro. Små försäljare måste lägga på mer. Och om vi skulle släppa försäljningen av alkohol fri i Sverige skulle det bli dyrare. Det är ingen svår matematik.
Okej, åk och köp ljus lageröl av något obskyrt märke i Tyskland, det är billigare än på systemet. Men hur smakar det? Vill man köpa något som är lite godare än Harboe så glider priserna uppåt. Och vill man köpa en flaska anständig maltwhisky så är priserna inte långt efter de svenska. Det rör sig om någora tjugor eller en femtiolapp. Är det värt att köra till Tyskland då? Nej, Systemet är inte dyrare. Däremot har vi högre alkoholskatt i Sverige.
Köpa en trevlig flaska vin på en söndag
Visst, vi vill alla kunna köpa en flaska vin på kvällen. Men det är väl en fråga om öppettider, snarare? Man måste väl inte lägga ner världens bästa butik bara för att öppettiderna är taskiga? Kan man inte påverka de som bestämmer istället?
Ungdomsfylla
Finns det någon som på allvar tror att ungdomar, och för den delen även vuxna, kommer att dricka mindre alkohol om man ökar tillgängligheten och börjar sälja dessa drycker i livsmedelsaffärer? Man talar om en attitydförändring och kontinetala alkoholvanor. Min uppfattning är glasklar: Ju lättare det att få tag på alkohol, desto mer stiger konsumtionen. Och desto större kostnader för alkoholrelaterade skador och sjukdomar måste samhället ta hand om. Det finns mycket forskning som visar på detta.
Men visst är det på många sätt även en kuturell fråga. På kontinenten ser man sällan skaror av aspackade ungdomar ute på stan. Och om man gör det, är det tillresta turister från England eller Sverige. Men det hela kanske inte bara är en fråga om ungdomars drickande? Det är onekligen lättare att upprätthålla ett alkoholmissbruk i en miljö där det är accepterat att dricka ofta. För människor på kontinenten har precis samma biologiska förutsättningar som vi i Norden att bli alkoholister. En förkrossande majoritet av alla alkoholister visar inte sitt missbruk utåt. Ölgubbarna på parkbänken är ett undatag. Normalalkoholisten har familj och jobb och en mer eller mindre ordnad social situation.
Kundbemötande
På Systemet möter man extremt kunnig personal. De har ingen provision på att sälja vissa varor och förhåller sig i princip objektiva om man rådfrågar dem. I Rom var jag i en vinaffär klockan tio på kvällen, förståndaren var dyngfull och kunde inte räkna rätt på växlen. Han gav mig en euro istället för två tillbaka som växel på en femma. Sant! På Systemet går det att beställa varor från jordens alla hörn, på ett sätt som inte existerar utomlands. Vad är problemet?
Eller är det bara jag som är helt dum i huvudet? Jag tycker det är självklart att Systembolaget är något som är värt att värna om. Bättre butikskedja finns inte. Den höga alkoholskatten och de något snäva öppettiderna är inte Systemets fel. Gnäll på politikerna.
Sålunda:
Utbud: Systemet - Fri handel 1-0
Priser: Systemet - Fri handel 2-0
Folkhälsa: Systemet - Fri handel 3-0
Bemötande: Systemet - Fri handel 4-0
Nu ska jag ta mig ett kallt bad och lugna ner mig.
Och jag kan bara hålla med.
SvaraRaderaHej Daniel, du är inte dum i huvudet. Däremot har du och 70 % av Sveriges befolkning gått på myten om Systembolagets förträfflighet. Systembolagets PR byrå skär guld med täljkniv. Såvitt jag ser det så finns det inte ett enda bra argument att behålla monopolet. Det innebär inte att Systembolaget inte kan vara kvar men det måste utsättas för konkurrens och staten kan sätta spelreglerna.
RaderaDet Italienska exemplet är inte svårare än att Italienaren är nöjd med det utbud han har i butikerna. Oavsett om det beror på att de inte är speciellt vinintresserade, eller om de köper online eller att de faktiskt helst dricker italienskt vin så är det resultatet av utbud och efterfrågan. Det kallas för marknadsekonomi. Om det fanns en större efterfrågan på viner från Australien och Chile så skulle någon aktör ta in det i sortimentet. Men eftersom efterfrågan inte finns där så finns inte heller utbudet.
Systembolaget är dessutom en relativt liten inköpare i jämförelse med giganter som Ahold, Carrefour etc. Dessutom köper inte Systembolaget in direkt utan det gör vinimportörerna som inte kan garantera volymer till producenten som en inköpare som har kontroll på såväl inköp såsom distribution kan. Systembolaget är en liten aktör på en internationell marknad med endast 422 butiker i ett land med 9 milj människor. Det breda sortimentet är också en skimär genom att det mesta är beställningssortiment och tar lång tid att få hem. Beställningssortimentet var en eftergift Systembolaget var tvungna att göra om de skulle få behålla monopolet.
Jag har sedan lite svårt att följa om du vill ha dyrare priser och mindre tillgänglighet eller tvärtom? Oavsett vilket så är det spelregler som staten kan sätta även vid en avreglering. Varför skulle staten vara bättre än andra aktörer på att driva försäljning av alkoholhaltiga drycker? Vill vi gå tillbaka till att endast ha TV1 och TV2 eller Televerkets monopol. Nej, det vill väl ingen och Telia och Vattenfalls debacle är bara en i raden av misslyckande när staten ska driva företag. Det blir tjänstemannastyrt, ineffektivt och borgar för en mutkultur. Nej, utsätt monopolet för konkurrens och så får vi se hur Systembolaget klarar sig mot privata aktörer. Staten kan fortfarande bestämma priser och tillgänglighet.
hälsningar,
Claes