fredag 20 augusti 2010

Vår granne Anki

Det är roligt och kreativt att låta fantasin löpa fritt ibland. Det kan liksom dra iväg, både snabbare och längre än man själv anar från början. Här är historien om Anki, en person vars liv fötts ur en fantasi.



Jag och frugan satt hemma och fikade på eftermiddagen. I huset på andra sidan gatan såg vi en kvinna iklädd bikini öppna sitt fönster. Solen gassade, och fasaden på huset på andra sidan gatan badade i solljuset. Kvinnan som öppnade fönstret kisade mot solen, och lade sig sedan på golvet i sin lägenhet för att sola. Jag häpnade. Gör man så i stan? Mitt sinne hade tidigare inte ens snuddat vid möjligheten att man kan sola på golvet i sin lägenhet. Men naturligtvis kan man bli lika brun där, mitt bland damråttor och gamla mjäll, som ute i friska luften på en strand.

Upptäckten av kvinnan satte igång fantasin hos både mig och frugan. Vi enades om att hon heter Anki. Hon är i 40-årsåldern och hennes lägenhet är en tvåa på 58 kvadrat. Hon är ensamstående. Hon jobbar troligtvis inom mentalvården, eller möjligtvis inom kommunal förvaltning.


Allt sedan den där bikinidagen har vi fortsatt att hålla lite koll på Anki. Vår gemensamma fantasi har utvecklats, och hon är nästan en vän till familjen nu. Anki var borta några veckor i somras. Hon hade träffat en man, Leif. De var ute och seglade i hans båt. Det var säkert både romantiskt och mysigt. De ankrade i vackra naturhamnar och åt sill och potatis på kvällarna. Båten har segel, men de använde mest motorn. Det blev för övrigt ingen jättelång resa med båten, det var mest en grej för att komma bort från stan lite. Men säg den glädje som varar för evigt.

Leif och Anki är tyvärr inte helt perfekta för varandra. Han har ett par barn från ett tidigare förhållande, och han vill att Anki ska bli en ny mamma till barnen. Men Anki är mest intresserad av en semesterflört och lite romantiska äventyr. Det som komplicerar det hela är att Leif och Anki är arbetskamrater. Det kommer nog att bli lite känslomässigt besvärlig stämning på jobbet efter semestern.

Anki har också besökt sin syster i Karlskrona i sommar. Systern har en stuga på landet. De drack vitt vin på kvällarna och pratade om gamla minnen. Systern har en utvecklingsstörd son.

Anki är nu tillbaka på jobbet efter semestern. Hon har beställt lite nya kläder på Ellos, en prickig top och en grå kjol. Hon känner sig tjock nu efter semestern. Typiskt. Vem gör inte det?



Nu har det varit släckt i Ankis lägenhet några dagar. Jag är lite orolig. Hoppas att allt är okej. Hon är i och för sig förtjust i att släcka ner och bara ha några värmeljus tända medan hon dricker té och lyssnar på regnet. Och det har regnat ganska mycket senaste veckan. Så det är nog ingen fara med Anki.

6 kommentarer:

  1. Systern heter förövrigt Britt-Marie och är yngre än Anki, men folk tror alltid att Anki slillasystern. Dettta gör Britt-Marie mer ledsen och missmodig än hon vill visa.

    SvaraRadera
  2. Är det hon som omtalas i uttrycket "kom igen nu Britt-Marie, kör för fan"?

    SvaraRadera
  3. Birgitta Stavholm22 augusti 2010 kl. 16:23

    Herregud vad roliga ni är

    SvaraRadera
  4. Nu är det flera dagar sedan jag såg Anki. Börjar bli riktigt orolig. Ska jag gå dit och knacka på?

    SvaraRadera
  5. Birgitta Stavholm23 augusti 2010 kl. 18:36

    ja gör det, det vore oansvarigt att låta bli (hälsar Stefan)

    SvaraRadera